Răsfrângeri

păreri, preferințe personale și impresii

The Fate of Katherine Carr, de Thomas H. Cook

thomas-h-cook

Thomas H. Cook, sursă foto

Thomas H. Cook s-a născut pe 19 sept. 1947, în Alabama, SUA, și are două mastere: unul în istorie americană, altul în filosofie. În tinerețe a lucrat la Atlanta Magazine, unde a scris review-uri de cărți, iar din 1982 s-a dedicat carierei de scriitor.

51ol1ojnukl

The Fate Of Katherine Carr a fost publicat în 2009 și nu este tradus în limba română; este un roman plin de mister, cu o atmosferă apăsătoare. Thomas H. Cook jonglează cu fragmentele de amintiri şi relatări, cu elemente întunecate, încâlcite, descoperiri tragice şi fapte care lasă loc interpretărilor.

Mi-a plăcut acest roman care este scris sub forma unei povestiri în ramă și presupune o lectură nu tocmai uşoară, întrucât trebuie să ţii pasul cu toate planurile în care se petrec lucrurile:

În planul „de fond” personajul principal, George Gates, începe să îi povestească unui coleg despre dispariţia fiului său, Teddy, care s-a petrecut în urmă cu opt ani.

In planul al doilea, George Gates intră în povestea din jurul unui anchetator care, timp de 20 de ani, a încercat să dezlege misterul dispariţiei poetei Katherine Carr.

night-street-woman-walking-in-cornelia-sreet-ny-salavat-fidai

Salvat Fidai – Night Street, sursă foto

Planul al treilea ne aduce mai aproape de Katherine, prin intermediul unei versiuni mai mult sau mai puţin reale ale propriei dispariţii.

În planul al patrulea se interferează o fetiță bolnavă de progerie (îmbătrânire prematură), în rezolvarea cazului.

Aceste planuri sunt intercalate, dar şi presărate cu episoade scurte de amintiri ale lui George Gates.

Punctul forte al acestui roman îl consider a fi chiar această încâlcire, cu toate că uneori poate deveni obositoare. Structura este de aşa natură că trebuie să îţi menţii memoria în alertă, iar personajul Katherine mi s-a părut foarte interesant, chiar genial!

Treptat, descoperim cum lucrurile se leagă în unele privințe şi, paradoxal, pe alocuri se destramă în altele, lăsându-ne totuşi indicii pe care le putem interpreta în funcţie de cum considerăm. Eu, care de obicei mă grăbesc cu concluziile şi am o intuiţie bună, m-am pierdut puțin în mrejele misterului oferit de Thomas H. Cook, fapt care m-a încântat.

Reclame

Single Post Navigation

One thought on “The Fate of Katherine Carr, de Thomas H. Cook

  1. Pingback: Fata din tren, de Paula Hawkins | Răsfrângeri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: